Äldre dam och städning på toalett.
Foto: Johanna Norin/Hasse Holmberg/TT

Äldre ska erbjudas hemtjänst – utan prövning

1:24 min

I ett lagförslag som regeringen lämnat till Lagrådet föreslås att kommunerna ska få erbjuda hemtjänst till äldre utan de behöver göra en tidskrävande och omfattande behovsprövning.

– Syftet med det är att underlätta så att man använder utredningsresurser bättre och till dem som verkligen har stora behov, säger äldreminister Åsa Regnér (s).

Från vilken ålder skulle det här gälla?

– Det kan kommunerna besluta om själva. Det finns olika exempel på åldersgränser, som exempelvis från 75 år eller 80 år, säger Åsa Regnér.

I dag erbjuder redan ett antal kommuner hemtjänst till äldre utan att det har gjorts långa utredningar innan – motsvarande det som regeringen nu förslår som lagändring.

Bekymret har varit att det uppstått oklarheter om det har varit tillåtet enligt socialtjänstlagen.

Regeringen vill nu genom lagändringen ge alla kommuner möjlighet att med en enklare hantering kunna erbjuda äldre hemtjänst. Men äldre ska fortsatt ha rätt att kunna få en utredning gjord om de så önskar.

Kommuner som infört en förenklad beslutsprocess har haft positiva erfarenheter, säger Åsa Regnér, minister med ansvar för äldrefrågor.

– Vissa kommuner har redan gjort det och tycker själva att resultaten har varit goda av det arbetet. Just för att de tillfälligt har kunnat frigöra resurser och vänta med att göra en mer omfattande utredning till ett senare tillfälle. Kommunerna tycker också att de har fått kontakt med äldre i ett tidigare skede vilket de har tyckt har varit bra, säger Åsa Regnér.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista