Potatis är så känslig för sjukdomar att den inte ska växa på samma plats på fyra år.
Potatis är så känslig för sjukdomar att den inte ska växa på samma plats på fyra år. Foto: Fredrik Persson / TT
Vellinge

Potatisodlarnas höst – en kamp mot klockan

3:50 min

Den milda, blöta hösten har fått stora konsekvenser för lantbruket – inte minst för de skånska potatisodlarna, som på sina håll fått slita ont för att få upp potatisen innan den kvävs.

Johan Callmer är en av Skånes många potatisodlare som fått lägga om schemat på grund av regnet. Eftersom han och hustrun Anette har en relativt liten odlingsareal har det inte varit några problem att skörda när vädret har tillåtit, men det ihållande regnet har fått andra konsekvenser.

– Vi brukar så höstvete efter potatisskörden men det har inte gått i år. 

Hur viktig är den sådden? 

– På priset gör det ingenting om vi hinner så vete, men jag tycker att [vetet] ger en bra struktur i jorden. Plus att en höstsådd gröda står sig bättre mot torkan i sommar än en vårsådd gröda.

Johan och Anette Calmers gård ligger strax utanför Vellinge och längs den sydvästra kusten kommer mindre regn än på andra håll i Skåne.

Det är väl den värsta hösten på kanske 30 år.

I mellersta och norra Skåne – och ett par regniga fickor på den sydskånska slätten – har det varit en kamp mot klockan för att få upp potatisen. När den står under vatten så får den inget syre och redan efter någon vecka så kan potatisen kvävas.

En annan följd är att själva skördandet blir ett bekymmer – helst ska det ha varit torrt någon vecka innan man tar upp potatisen, dels för att jorden runt potatisen ska släppa och dels för att maskinerna ska göra så lite spår i jorden som möjligt.

Under hösten har det alltså inte blivit särskilt mycket torrt väder och det har därför blivit en riktigt tuff höst för många potatisodlare.

– Det är väl den värsta hösten på kanske 30 år. Man får gå tillbaka till 70-talet för att hitta en lika besvärlig höst, säger Anders Andersson, ordförande i intresseorganisationen Potatisodlarna.

Men att det varit besvärligt betyder inte att det här är ett förlorat år. Efter idogt och tidskrävande jobb så har den mesta potatisen nu kommit upp ur jorden – Anders Andersson räknar med att bara någon procent av all skånsk potatis finns kvar i jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista