Beslagtagna vapen i Malmö under delar av 2015 och 2016.
Beslagtagna vapen i Malmö under delar av 2015 och 2016. Foto: Björn Lindgren/TT
Lagstiftning

Straff för vapenbrott kan skärpas ytterligare

1:02 min

1 januari nästa år höjs straffen för grova vapenbrott. Men redan innan den nya lagstiftningen har trätt i kraft, kräver justitieutskottet att regeringen tar fram förslag på ytterligare skärpningar. Justitieminister Morgan Johansson ger nu besked att han tänker agera.

– Hela vår ingång är att vi måste få bort de här vapnen från gatorna, säger Morgan Johansson.

De senaste åren har antalet fall av dödligt våld där skjutvapen använts ökat.

För att motverka utvecklingen har riksdagen beslutat att fördubbla minimistraffet för grovt vapenbrott – från ett års fängelse till två års fängelse.

Det betyder att den som påträffas med ett skarpladdat vapen – som regel – ska häktas i avvaktan på rättegång. Och polisen får använda hemlig avlyssning när den spanar.

En viktig förändring, säger justitieminister Morgan Johansson.

– Det omfattar de allra flesta av de fall vi nu pratar om, grovt kriminella som går omkring med skarpladdade vapen på stan.

Vid årsskiftet höjs också maxstraffet för grovt vapenbrott från fyra års fängelse till fem års fängelse. Samtidigt skärps minimistraffet för de synnerligen grova vapenbrotten från tre års fängelse till fyra års fängelse.

Men riksdagens justitieutskott vill gå längre och kräver att regeringen ska återkomma med förslag på ytterligare straffskärpningar. Det handlar om att även maxstraffet för synnerligen grovt vapenbrott ska höjas. Och att fler vapenbrott än i dag ska anses som grova.

Moderaternas Tomas Tobé, som är ordförande i justitieutskottet, säger att man måste vara tuffare mot de kriminella gängen.

– Det innebär också att se till att vi har en skarp vapenlagstiftning. Tyvärr så slarvade ju regeringen med det förslag de kom med till riksdagen, och då kände sig justitieutskottet tvungen att agera med att rikta de här besluten gentemot regeringen.

Nu säger justitieminister Morgan Johansson att han tänker agera: en av regeringens utredare ska få i uppdrag att ta fram förslag på hur lagen kan skärpas på det sätt som riksdagen begärt.

Rubriceringen "synnerligen grovt vapenbrott" infördes av den borgerliga regeringen 2014, påminner Morgan Johansson – och det finns bekymmer i lagstiftningen.

– Problemet var att de gjorde det brottet alldeles för smalt, och mycket svårt att tillämpa. Det kom en HD-dom för några veckor sedan, som visade att det var inte särskilt genomtänkt, det här brottet.

Hur snabbt kan ett sådant här lagförslag vara färdigt?

– Det är för tidigt att säga än, säger Morgan Johansson.

Moderaternas Tomas Tobé vill att lagstiftningen ska skärpas ytterligare "så snart som möjligt".

– Är det så att regeringen vill söka stöd i riksdagen för en snabbhantering, då kommer vi också att ge det stödet från alliansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista