Raketfritt nyår för fyrbenta

4:19 min

Om två dagar smäller det då 2018 ska firas in. Men smällare och fyrverkerier är en skräckupplevelse för många djur. Inte minst för hundar. Många hundpensionat är därför redan fullbokade.

– Vi har många stamkunder på pensionatet över nyår. Många mattar och hussar vill inte lämna sina hundar ensamma hemma då de reser iväg. Men även just för att det smäller väldigt mycket på nyår. Något som många hundar är väldigt rädda för, säger Maria Herbst som driver Hilvesborgs hunddagis i Tygelsjö tillsammans med sin make Magnus.

Men du ska fira ändå, och har redan börjat förbereda inför nyår?

– Ja på morgonen när jag vaknar är det tradition att jag gör en nyårstårta. Hundarna ska ju också ha något gott till nyår. Och det har blivit jättepopulärt.

Tårtans grundstomme består av levarpastej, medan de andra ingredienserna varierar från år till år med allt från köttbullar, prinskorvar och falukorv berättar Maria Herbst.

Har du några tips till de hundägare som inte lämnar sina hundar till någon hundpensionat inför nyår? 

– Du kan höja musiken hemma för att stänga ute ljudet av fyrverkerierna. Andra hussar och mattar går in på toaletten till smällandet är över. Se även till att inte lämna din hund ensam, så att den alltid har någon att vara med.