Långt färre 25-års jubilarer i Lunds kommun i år

2:37 min

En gammal tradition i Sverige är att anställda får en guldklocka eller ett konstverk när de jobbat i 25 år.

Men i flera kommuner runt om i landet var det i år färre 25-års jubilarer som firades av än någonsin.

Lennart Prytz, S-märkt ordförande i Lunds kommunfullmäktige, blev till en början förvånad över att antalet var så få i år, men hittade efter en stunds eftertanke en rimlig förklaring.

– I vanliga fall brukar det vara runt hundra per år, men i år var det bara femtio. Då fick vi en tankeställare. Beror det på att personalen är mer rörliga och inte stannar lika länge på sitt jobb? Det beror det ju delvis på, men det är inte hela förklaringen till den plötsliga nergången.

En fredag i mitten på december varje år blir stadshallen i Lund ett föremål för festligheter. Lunds ungdomsorkester spelar musik, det delas ut kulturstipendier, och de som varit kommunanställda i tjugofem år firas.

– Och så får de välja olika, som för i tiden en medalj, vilket inte många gör i dag, eller en cykel, ett konstverk eller en glasservis.

Men i år var jubilarerna färre än någonsin.

– 90-tals krisen började 1992, och då gjorde vi tillfälliga anställningsstopp i kommunen. Det måste vara förklaringen till att det är färre antal i år än tidigare år. 

Har du någon uppfattning om hur det kommer se ut i framtiden? 

– Jag tror att det här var en tillfällig dipp. Det kanske inte kommer att gå upp till samma siffror som förr eftersom rörligheten är större, men i kommunen har vi många jobb där man stannar länge. Och vi tog oss igenom 90-tals krisen ganska bra.

Jonas Sylvén-Möller
Jonas.moller@sverigesradio.se