Malmö

Kronofogden vill driva in mer pengar från kriminella

1:48 min

För att kunna driva in ännu mer pengar från den organiserade brottsligheten har Kronofogden lämnat in ett förslag om en lagändring till regeringen. Förslaget skulle tvinga polisen att lämna över tillgångar till Kronofogden.

Kronofogdens riksjour drar in miljoner från kriminella i form av kontanter, smycken och klockor. Misstänkta brottslingar som har skulder och kontrolleras av polis eller tull vid våra gränser, på gatan eller i klubbmiljö riskerar att bli av med allt de har av värde.

– I Region syd har man hittills 453 samtal, det är bra. En aktivitet som är så hårt ansträngd. Det är bara en region som ringer fler gånger och det är Stockholm med 700 samtal, säger Lennart Nilsson, kronokommissarie på Kronofogden.

Men för att kunna driva in ännu mer pengar från den organiserade brottsligheten har Kronofogden nu lämnat in ett förslag om en lagändring till regeringen. Ändringen är tänkt att underlätta samarbetet mellan polis, tull och kronofogden.

– Om du står ute på någon form av tillslagsplats eller var polisen nu har stoppat någon och dom har tillgångar på sig och skulder kan vi utmäta och förbjuda polisen att lämna det till någon annan än oss och vi kan hämta egendomen under normal tjänstetid.