Hyror i Malmö höjs i sommar

Många hyresgäster i Malmö kommer att få kraftiga hyreshöjningar i sommar, trots att de privata hyresvärdarna kommit överens med hyresgästföreningen om att inte göra några generella höjningar i år. Men många fastighetsbolag låter omvärdera sina fastigheter och kan på så sätt höja hyrorna ändå.
Patrik Hall, förvaltare på Heimstadens Fastigheter, säger till P4 Radio Malmöhus att vissa av bolagets hyror kommer att höjas med upp till 20 procent. - Vi gör en översyn av hyrorna i fastigheterna. Lagen säger att vi har rätt att ta ut samma hyresnivåer som det allmännyttiga bostadsföretaget på orten, i detta fall MKB. - Vi har inte gjort någon översyn av våra hyror under de senaste åren och vi vill nu likrikta våra hyror med allmännyttans, säger Patrik Hall. - Kostnaderna ökar i kraftig takt. 20.000 lägenheter, närmare hälften av Malmös privata bestånd på 45.000 lägenheter, kommer att få höjning av hyran i juli i år, enligt hyresgästföreningens uppskattning. Tillgången på lediga lägenheter i Malmö är liten i dag och allt fler är beredda att betala högre hyror. Men enligt Patrik Hall på Heimstaden är det inte därför man nu höjer hyrorna. - Om vi skulle ta ut hyror efter efterfrågan hade betalningsviljan nog varit betydligt högre på många av fastigheterna än vad den är i dag. - Men det är inte vad vi tittar på; vi tittar på brukarvärdet, dvs standard, modernitet och läge. Det är det som helt och hållet styr hyrorna, säger Patrik Hall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".