Bilbatterier är stöldbegärliga på återvinningscentraler. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Bilbatterier är stöldbegärliga. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Skåne

Nytt bomsystem ska stoppa soptjuvar

4:05 min

Det regionala renhållningsbolaget vill Sysav att sätta upp inpasseringskontroller för att stoppa inbrotten och stölderna på sina återvinningscentraler.

– Det är ett jättestort arbetsmiljöproblem för oss och en av de sakerna vi jobbar med hela tiden, säger Lars Carrick, avdelningschef på Sysavs återvinningscentraler i Skåne.

Stölder, inbrott och hotfulla situationer har i flera år varit vardag på bolaget Sysavs återvinningscentraler runt om i Skåne. Lars Carrick berättar att bolaget i ungefär ett år har arbetat aktivt för att förbättra situationen. Bland annat har Sysav gjort punktinsatser med väktare och vakthundar.

Personalen har blivit utrustad med trygghetslarm och fått utbildning i att hantera situationerna som kan uppstå. Men trots insatserna som gjorts så är läget på Skånes återvinningscentraler i stort sett oförändrat.

– Vi har haft problem under flera år med mycket stölder och hot och våldsituationer. Men nu ser vi en minskning.

Hur mycket har det minskat?

– År 2016 hade vi 193 händelser. Fram tills idag, 2017, har vi 164 händelser.

Marie Lövgren har arbetat på Sysavs återvinningscentral i Staffanstorp i ungefär sju år. Hon har flera gånger tagit tjuvar på bar gärning och menar att det som stjäls mest är bilbatterier och annan elektronik. För det mesta brukar hon inte vara rädd på jobbet, men några gånger har det känts olustigt.

– När det är högt tryck på tjuvarna kan det vara flera gånger i veckan. Det kan vara en gång om dagen. Helt plötsligt är de här flera gånger i veckan, säger Marie Lövgren.

Hon berättar att hon ser ljust på Sysavs planer på att införa inpasseringsystem. Det ska fungera genom en nedfällbar bom och att man måste registrera sig på något vis vid inpassering.

– Jag tycker att det är hanterbart, men jag ser fram emot ett nytt bomsystem. Jag vill lägga tid på att vara behjälplig mot andra kunder.

Malmöpolisens presstalesperson, Lars Förstell, känner igen fenomenet. Men menar att polisens resurser inte är dimensionerade för att öka bevakningen på återvinningscentralerna.

– Den som driver en verksamhet måste själv se till att den är skyddad i enlighet med de behov som finns, säger Lars Förstell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista