i september i år införs det en åldersgräns för att sola på solarium
i september i år införs det en åldersgräns för att sola på solarium

Inget mer solariesolande för ungdomar

" Vi tycker att det är ett dåligt beslut"
1:26 min

Från och med september 2018 införs en 18-årsgräns på att sola solarium i Sverige. Bakgrunden är att barns hud anses känsligare och UV-strålning är extra skadligt under ungdomsåren.

Trots riskerna är det många som solar i solarium en trend, speciellt nu i vintertid.

Thomas Carlsson som driver ett solarium i Kristianstad, tycker inte att det är upp till myndigheter att bestämma en åldersgräns för när du får sola solarium eller inte.

– Vi tycker att det är ett dåligt beslut. Det här beslutet ska ju ligga hos föräldrarna, och inte hos någon myndighet.

Men vad är det som händer med huden när du solar solarium?

– Huden åldras i förtid. Du blir helt enkelt rynkig och får bruna fläckar. Det andra som händer är att det finns en ökad risk för hudcancer. Det är någonting som ökar väldigt mycket varje år, säger Lars-Erik Wirestrand, som är överläkare och verksamhetschef på hudkliniken i Kristianstad.

Hur mycket ska du behöva sola solarium för att kunna få allvarliga skador?

– I princip är det så att det finns en direkt linjär påverkan. Det vill säga att varenda minut av solarium innebär en risk. Men naturligtvis är det så att ju mer du solar, desto större är risken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".