Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen från liberala partiet Venstre. Foto: Sanne Vils Axelsen/TT
Lars Løkke Rasmussen. Foto: Sanne Vils Axelsen/TT

Danmarks statsminister vill riva ner ghetton

2:28 min

I går höll den danska statsministern Lars Lökke Rasmussen sitt traditionsenliga nyårstal. Och i det talade han bland annat om det som i Danmark kallas ghettoområden. Områden som han menar växer fram i landet.

I sitt tal sade Lars Lökke Rasmussen att de områdena ska rivas och byggas om på nytt.

Den danska regeringen kommer varje år ut med en så kallad ghettolista. Det är en förteckning över bostadsområden som uppfyller vissa kategorier. Till exempel hög arbetslöshet, eller områden där en stor andel av befolkningen har icke västlig bakgrund, eller där det finns mycket kriminalitet. I nuläget finns det tjugotvå stycken så kallade ghetton i Danmark, berättar David Rasmusson, Sveriges radios korrespondent i Danmark.

Men hur ska det gå till när man river och bygger om de här områdena på nytt?

– Först och främst talade Lars Lökke Rasmussen om vissa områden. Därför är  det är väldigt oklart om något kommer att rivas. Det kan ju kanske bli så att regeringen går in och upphäver det kommunala självstyret i vissa fall, eller förstatligar skolor som de anser inte lever upp till måttet, säger David Rasmusson, och tillägger:

– En sak som de poängterade var att de ska ha särskilt fokus på barn och unga som växer upp i de här områdena.

Men det är ju inte första gången som det pratas om att man river hela områden i Danmark, men de står ju ändå kvar?

– Det här är förslag som återkommit lite då och då de senaste åren. Det har tidigare även redovisats så kallade ghettostrategier. Och det finns faktiskt områden där de har rivit en del hus, och gjort vissa insatser. Vissa områden har ju även plockats bort från den så kallade ghettolistan. Men någon större och mer omfattande plan har ännu inte sjösatts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista