Ännu inget dna-spår i våldtäktsfallen

Inte ett enda svar på möjlig dna-bevisning har kommit in efter de fyra misstänkta grova våldtäkterna i Malmö - trots att polisen har begärt förtur hos laboratoriet Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Det skriver Kvällsposten.

Åklagaren som leder förundersökningen i alla fyra utredningarna, Lena Körner, säger att i flera av de uppmärksammade fallen finns möjligt bevismaterial. Det rör sig om föremål beslagtagna på eller intill de olika platserna som kan ge dna-spår.

--Men det tar tid att få fram och det är ett bekymmer för oss, säger Körner till Sydsvenskan.

Den senaste misstänkta grova våldtäkten inträffade på Högaholm i Malmö den 29 december. Men polisen gör i nuläget inga kopplingar till de tre andra fallen som anmälts de senaste två månaderna i Malmö. Det första fallet där svar ännu inte återvänt från NFC inträffade den 12 november.

Polisen är angelägen om att lösa fallen och åklagaren hade gärna sett att svaren kom snabbare.

Väntetiderna på NFC är flera veckor långa och TT har tidigare rapporterat om att laboratoriet är hårt ansatt.

Handläggningstiden av grova brott, där sexualbrottsärenden räknas in, avslutas inom 15 dagar i 50 procent av fallen, och 80 procent av ärendena avslutas efter 58 dagar. 20 procent av ärendena genererar alltså en väntetid på tre månader eller mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista