Skåne

Skåne ska locka mountainbikecyklister

4:52 min

Mountainbikecyklingen ska utvecklas i Skåne, och tanken är att på sikt även locka cykelturister. Målet är minst 500 kilometer speciella cykelleder.

Det är Stiftelsen skånsk mountainbikeutvecklings långsiktiga mål, och Region Skåne stöttar satsningen under tre år. Fredric Piper, som är ordförande i stiftelsen, visar en demonstrationsstig i Sövde utanför Sjöbo, där olika bearbetning av underlaget testats.

– Här är det absolut mest basic, när man bara räfsar bort löven och sedan cyklar man fram en stig. När man gör stigar som ska hålla, måste man tänka på hur vatten rör sig. Gillar vattnet att röra sig längs stigen, så är det ingen bra stig. Då samlas vatten, det blir lerigt och gröps ur, förklarar han.

Stiftelsen startades för två år sedan som en följd av att gruppen cyklister i naturen växte kraftigt. Ibland uppstod konflikter med vandrare, när gruppen cyklade på Skåneleden, och stiftelsens mål nu är att ta fram lämpliga stigar för cykling i dialog med markägare för att minska friktionen.

Det är ju en fantastisk sak att människor vill söka sig ut i naturen.

– Vi har ett samhälle i dag, där människor kommer längre och längre ifrån naturen. Att då kunna plocka intressegrupper från det urbana samhället och ge dem en ny relation till naturen, tyckte vi kändes som något värdefullt och bra.

Stiftelsen samarbetar med Region Skåne och länsstyrelsen, och i november beslutade regionens regionala utvecklingsnämnd att stötta projektet under tre år med närmare 1,5 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att samordna alla de cykelstigar som redan i dag anläggs av entusiaster på olika håll i Skåne. På sikt är alltså målet att hitta finansiering till minst 500 kilometer lämpliga leder och stigar.

– De bör hålla så hög klass att de är mottagliga för att kunna styra turismen till också. Det innebär att man behöver ha en internationell besökares förväntningar med sig, när man skapar lederna. Det handlar både om skyltning och att startplatserna finns nära utbud av caféer och restauranger. Kan vi lyckas med det, och se till att alla leder har markavtal, då har vi kommit långt, säger Fredric Piper.

Minst 20 miljoner kronor kommer det att kosta att bygga stigarna och en bra infrastruktur att skapa turism kring, tror stiftelsen. Att få ihop pengarna och att få markägare att vilja vara med ser Fredric Piper som de stora utmaningarna.

– Jag kan själv tycka att det är svårt att komma till en markägare och säga att "det här är bra för dig", om inte markägaren har en fot eller ett intresse av att komma in i besöksnäringen. Då finns det en enorm potential, säger han.

Vilka är det som cyklar mountainbike?

– Sinnebilden är nog att jag är målgruppen - medelålders och sportintresserad som dundrar på i skogen - och det är ju en stor del av gruppen, men jag tror att intresset finns där hos alla. Vi vill verka för att göra stigcyklingen mer tillgänglig, så att det blir lättare för barn, äldre och nybörjare att hitta sin väg ut i skogen.

Vad tycker du personligen är så härligt med att köra mountainbike?

– Dels är det ett härligt sätt att uppleva naturen, och att det blir ett avbrott i vardagen. Sedan är det löjligt roligt också. Man kan sticka ut med sina egna ungar och köra på bakhjulet och hoppa.