Vaccinspruta i arnvecket.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Skåne

Fack vill inte att vårdpersonal ska tvångsvaccineras

5:14 min

Efter upptäckten av tolv fall av mässling i Göteborg, som kan ha spridits av vårdpersonal, så diskuteras nu om sjukvården skulle kunna kräva vaccinationstvång för vårdpersonal.

Det här är en diskussion som socialministern och socialdemokraten Annica Strandhäll ser positivt på. Men på Vårdförbundet i Skåne ser man inte det som möjligt att tvångsvaccinera vårdpersonal.

– Det är inget vi diskuterat nationellt eller lokalt, men grundtanken är att man inte kan tvångsvaccinera någon, det finns det lagligt skydd emot. Vaccination och smittspårning är viktig, men tvångsvaccinering tror jag inte att vi kommer att diskutera den närmaste tiden, säger Dana Breicht, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Skåne.

– Det är jätteviktigt att man har ett bra skydd, men det gäller inte bara vårdpersonal. Region Skåne är duktiga på riskanalys  och våra medlemmar är öppna för vaccinationer på frivillig basis. Men alla tål det inte, säger Yvonne Björkman, styrelseledamot för Vårdförbundet i Skåne.

I Sverige har vi invaggats i en trygghet att vi har ett vaccinationsprogram.

– De allra flesta i Sverige följer vaccinationsprogrammet, vilket gör att vi tror att Sverige är fritt från vissa sjukdomar. Men vi har en fri rörlighet i Europa och vi reser jättemycket, och det ökar risken för smittspridning, säger Yvonne Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista