Smittskyddsläkaren avråder från att resa med små barn som ännu inte är vaccinerade mot mässling.
1 av 3
Smittskyddsläkaren avråder från att resa med små barn som ännu inte är vaccinerade mot mässling. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Viruset som orsakar mässling.
2 av 3
Viruset som orsakar mässling. Foto: TT
CSK Kristianstad.
3 av 3
Vården rustar mot mässling. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio
Skåne

Res inte med barn som inte vaccinerats

6:50 min

Region Skåne höjer beredskapen mot mässling inom vården efter utbrottet av sjukdomen i Göteborg.

– Om du ska ut och resa, kolla om du haft mässlingen eller är vaccinerad, säger smittskyddsläkare Håkan Ringberg.

Det var i december som ett utbrott av mässlingen startade i Göteborg. På onsdagen kom därför Region Skåne med nya rekommendationer till patienter och personal för att minska risken för ett utbrott även här.

Det är klart att det har konsekvenser här också.

Patienter som befarar att de är smittade ska inte besöka vårdcentralens eller akutmottagningens väntrum utan istället ringa vårdguiden 1177 för att bli lotsade till isoleringsrum.

Region Skåne uppmanar också vårdpersonal, som är i kontakt med patienter som kan vara smittade, att se till att de är vaccinerade mot mässling.

– Det är klart att det har konsekvenser här också, att det väcks många frågor och vaksamheten ökar. Vi har ju haft utbrott i Skåne också, bland annat 2013 som då drabbade just den här gruppen ovaccinerade barn, säger Håkan Ringberg, som är smittskyddsläkare på Region Skåne.

Hur mycket vet man om hur många det är som har ett vaccinskydd mot mässlingen?

– Sverige är klassificerat som att vi inte har mässling i landet längre. När det kommer mässlingsutbrott så är det alltid utlandsfall, någon som hämtat det från utlandet, säger Håkan Ringberg.

De som är osäkra på om de haft sjukdomen eller inte är vaccinerade tycker han ska överväga att komplettera sitt skydd mot sjukdomen.

– Är man född före 1960 har man haft mässling och är immun. Är man född efter 1982 så är man vaccinerad. Födda mellan 1960 och 1982 är lite osäkert. Vet man inte tycker jag man ska vaccinera sig, säger Håkan Ringberg.

Resor med små barn är också något som han avråder från.

– Vid 18 månader får barn sitt första vaccin. Jag tycker det är olämpligt och inte rätt att ge sig ut och resa innan de fått sin första vaccination. Det behöver inte vara resmålet som är det farliga utan ofta är det flygplatserna där man mellanlandar någonstans. Det räcker med att ett barn har mässling på en flygplats för att smitta, säger Håkan Ringberg. 

Fakta/Mässlingen
En mycket smittsam virussjukdom som är vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.
Källa: Vårdguiden 1177

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista