Melanie Aronson
Melanie Aronson har skapat vänskapsappen Panion. Foto: Molly Berggren

Hon har skapat en app för att hitta nya kompisar

3:57 min

Tycker du att det kan vara det svårt att hitta nya vänner som vuxen? För tre år sedan kom Melanie Aronson till Malmö och tyckte det var svårt att hitta nya kompisar. Nu har hon skapat en app som ska göra det lättare.

Men när den amerikanska fotografen och filmaren Melanie Aronson kom hit var det inte så lätt i början.

– Jag kämpade mycket och gjorde lite research på integrationen i Malmö och upptäckte att många som kommer hit, antingen som flyktingar eller för att till exempel studera på universitetet har problem med att hitta nya vänner, säger Melanie Aronson.

För att lösa detta kom hon på idén till appen Panion, från det engelska ordet companion, som betyder kompanjon eller följeslagare. Och just svårigheten att hitta nya vänner som vuxen är något som Melanie Aronson funderat mycket över.

– I denna värld av social media är alla distraherade av tekniken. Vi tror vi har vänner, den här typen av ytliga vänskapsrelationer, på till exempel Facebook, vilket gör det svårare att träffa nya människor, säger hon.

Appen som hon skapat går bland annat ut på att användarna kan tagga sina intressen och hitta andra som är intresserade av samma saker och till en början finns den i Malmö, Stockholm och Köpenhamn.

Och när vi går ut på stan för att höra vad Malmöborna tycker om den nya appen får vi många glada miner, från till exempel Martin Johansson.

– Jag tycker det det är jättekul att höra att utvecklingen går ditåt och nästan konstigt att det inte kommit tidigare. Vid tillfällen när du exempelvis flyttar till en ny stad, så är det väl jättebra att man kan komma in i det lite snabbare.

Är det svårt att träffa nya vänner som vuxen?

– Det kan vara klurigt. Det är inte lika lätt som när man gick på dagis, då tog man någon som var lika lång som en själv och så var man bästis, säger Martin Johansson.

Och för Melanie Aronson var det en utmaning att hitta nya sätt att träffa nya vänner än det sätt hon var van vid från sitt hemland.

– Jag är så van vid att prata med och hitta nya vänner på buss och tåg och prata med varandra i hissen. Och i Sverige är det inte så vanligt, så då kan det finnas andra sätt, säger hon.

Och ute på stan träffar vi Eva Sandström Almkvist som känner igen sig i hur svenskar kan vara.

– Det är något man känner igen, att man får höra att vi svenskar är ganska stela och stiffa av sig och vi pratar väl inte med vem som helst på bussen. Men jag är i alla fall gift med en man som brukar göra det och han lyckas alltid varje gång, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista