Fåglar på flygplatsen.
Foto: Johan Nilsson/Fredrik Sandberg/TT
Malmö Airport

Ständigt arbete att skydda flygen från fåglar

2:29 min

Krockar mellan fåglar och flygplan har fördubblats i Sverige sedan 2010. Men på Malmö Airport har lyckats vända trenden med ett framgångsrikt arbete. – Det pågår dygnet runt, året runt, säger Martin Ekenstierna, viltkontrollansvarig.

 Risken att krocka med fåglar är störst vid start och landning. Men på Malmö Airport har man lyckats minska kollisionerna med hjälp av ihärdigt arbete.

– Vi har ju personal ständigt på plats på flygplatsen som egentligen bara jobbar med att hålla koll på fåglarna och identifiera flygsäkerhetsproblem som fåglarna skulle kunna utgöra, säger Martin Ekenstierna.

Arbetet handlar mycket om att göra flygplatsen mindre attraktiv för fåglarna att vara på. Framför allt på sommaren handlar det om att hålla gräset på en nivå som fåglarna tycker att det är obekväm att gå i. Martin Ekenstierna har aldrig varit med om att fågelkrockar har fått allvarliga konsekvenser på Malmö Airport.

– Den största påverkan jag har varit med om har varit att flygplan har blivit försenade. 

– Och jag känner inte till att det har skett någon olycka där det har blivit någon större påverkan de större årtiondena i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista