Fredric Piper, ordförande i stiftelsen Stiftelsen skånsk mountainbikeutveckling. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Fredric Piper, ordförande i stiftelsen Stiftelsen skånsk mountainbikeutveckling. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Målet: Bli en av Europas bästa cykelregioner

3:26 min

Mountainbikecyklister från andra länder ska i framtiden lockas till Skåne. Det är ett av målen för Region Skånes satsning på att utveckla skånska cykelleder. – Vårt mål är att vi ska vara en av Europas bästa cykelregioner, och där ska naturligtvis mountainbike ingå, säger Mätta Ivarsson (MP).

– En aspekt är naturligtvis folkhälsoaspekten. Fysisk aktivitet i naturen är bra för både kropp och själ, och det är också bra samhällsekonomiskt. Vi ser också en stor potential i besöksnäringen, säger Mätta Ivarsson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Regionala utvecklingsnämnden beslutade i november att skjuta till närmare 1,5 miljoner kronor under tre år till Stiftelsen skånsk mountainbikeutveckling, som har som mål att bygga ut minst 500 kilometer speciella cykelleder. I dag är det många som cyklar på Skåneleden, och det finns problem med det, menar Mätta Ivarsson.

"Mycket konflikter"

– Det blir för mycket konflikter mellan cyklister och vandrare, och det är inte heller attraktivt ur ett besökarperspektiv att ha blandade leder. Lederna är inte heller byggda för att klara det slitage som mountainbikecyklismen ger, så på sikt kommer speciella leder vara bättre bärighet, annan typ av säkerhet och med skyltning, säger hon.

Att regionen nu bidrar till Stiftelsen skånsk mountainbikeutvecklings satsning är viktigt, säger stiftelsens ordförande Fredric Piper.

– Jag tycker att det har stor betydelse. Framför allt blir det ett erkännande för en växande målgrupp. Det blir också ett erkännande att det här är en friluftsaktivitet som är viktig för Skåne både med ett lokalt-regionalt rekreationsvärde, och att det ges möjlighet att ta vara på en viktig turistgrupp, säger Fredric Piper.

Hur lämpligt är Skåne som mountainbikedestination?

– Det är fantastiskt. Landskapet är helt underbart att cykla i, och stigcykling och Skåne är en väldigt fin matchning.

Man vill ha bra övernattning, äta god mat, uppleva lite av Skåne och hyra sin cykel.

Konsult- och analysföretaget Kairos Future pekar i en rapport till Region Skåne ut Polen, Tyskland och Danmark som tänkbara länder att locka cykelturister från. Analytikerna rekommenderar Skåne att vända sig till barnfamiljer och andra mer vanliga moutainbikecyklister snarare än till de hårdföra entusiasterna. Både Mätta Ivarsson och Fredric Piper ser möjligheter.

– Som turist är målgruppen rätt så bra, för den är ganska betalningsvillig för sin upplevelse. Den unnar sig verkligen något, och det får genomslag i hela besöket att man spenderar lite mer på boende och mat, säger Fredric Piper.

– Den stora potentialen ligger i dem som vill åka över och få det ganska bekvämt ordnat. Man vill ha bra övernattning, äta god mat, uppleva lite av Skåne och hyra sin cykel. Det finns en stor potential för näringslivsutveckling i många av de mindre kommunerna i Skåne i detta, säger Mätta Ivarsson.

Och Ivarsson kan se fler vinster med cykelturismen.

– Vi vet att vi måste börja resa på ett mer hållbart sätt, och här finns potential för en mer halvnära turism. Visst vill vi fortsätta resa på weekendresor, men att då kunna resa med tåg eller buss från kanske Polen, Tyskland eller Danmark och kunna spendera weekenden på ett miljövänligt sätt ute i skogen är ett jättetrevligt alternativ till att flyga någonstans ut i Europa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista