Malmö

Malmö universitet stängt på måndag efter hot

0:15 min

Malmö universitet kommer att hålla stängt på måndag eftersom universitetet har fått ett hot via mejl. Hotet anses allvarligt och krisledningsgruppen har aktiverats, vilket P3 Nyheter var först med att berätta om.

Det var i förra veckan som hotet kom till en central mejladress på Malmö universitet, som då fortfarande hette Malmö högskola. Universitetet klassade hotet som allvarligt och aktiverade sin krisledningsgrupp, och har beslutat att hålla stängt under måndagen den 8 januari. 

Det meddelar universitetet i ett mail som skickats ut till alla studenterna. Enligt mailet är polis inkopplad och en förundersökning pågår. Varken polisen eller universitetet kan styrka hur trovärdigt hotet är, och därför väljer universitetet att uppmana studenterna och personalen att arbeta hemifrån under måndagen.

– Jag anser att det är viktigt att informera om detta och har beslutat att hålla stängt under måndagen, säger rektor Kerstin Tham i meddelandet till studenterna.

– Det är en självklarhet att vi sätter studenters och medarbetares säkerhet i främsta rummet, fortsätter hon.

Universitetet vill inte berätta vad som står i mejlet. Även hos polisen är man förtegen om innehållet, men bekräftar att man fått en polisanmälan.

– Vi har upprättat en anmälan om grovt olaga hot mot grupp, det är en anmälan som gäller en händelse från den 29 december här i förra veckan, brottet ska bestå i att en okänd gärningsperson via mejl skickat hot till Malmö högskola, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

De tentor som var planerade till måndagen kommer att flyttas till en annan dag i nästa vecka.