Sadeq al-Ghaffari, läkare från Irak.
Sadeq al-Ghaffari, läkare från Irak. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Sadeq på väg mot svensk läkarlegitimation

4:22 min

I vår serie Ett nytt Sverige har vi kunnat följa Sadeq al-Ghaffars kamp för att få en svensk läkarlegitimation. Nu har han tagit ett viktigt steg på vägen.

För att få svensk läkarlegitimation måste Sadeq al-Ghaffar klara två kunskapsprov, bland annat en teoretisk del, som är väldigt komplicerad. Förra gången vi mötte Sadeq hade han gjort ett andra försök att klara provet, och nu gick det hela vägen.

– Jag lyckades den här gången, men det var inte så lätt. Men det är inte omöjligt, om man pluggar, pluggar och pluggar kommer man att klara det, säger Sadeq.

Nu återstår en praktisk del där han bland annat ska undersöka patienter med EKG och lungundersökningar. Om han klarar det kommer Umeå universitet att skicka intyg till Socialstyrelsen.

– De kommer fatta beslut om att jag är behörig att gå vidare. Nästa steg blir att hitta en praktiktjänstgöring på sex månader på vårdcentral, och efter det kommer jag att få läkarlegitimation.

Väntan på intervjun på Migrationsverket

Men ett annat problem för Sadeq har varit den långa väntan på att slutföra asylintervjun på Migrationsverket. Mer än två år har gått utan att han har slutfört detta, och hittills har det inte hänt något nytt. Med den här osäkerheten i bakgrunden har han förberett sig för det viktiga teoretiska läkarprovet som ska leda honom in i det svenska samhället. 

– Jag tänker att man måste ha någonting att kämpa mot, för att slippa dåliga tankar. Det som gäller utvisningar, eller att man saknar fyra siffror i Sverige. Och det bästa sättet är att plugga och plugga, säger Sadeq. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista