Genrebild Malmö univerisitet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Kritik mot Malmö universitet efter stängning

3:00 min

Malmö universitet håller stängt på måndagen efter att ett hot har riktats mot skolan via mail. Men polisen har inte rekommenderat universitetet att stänga.

Dick Malmlund, en av Sveriges främsta säkerhetsexperter, ser flera problem med att Malmö universitet har valt att hålla stängt under måndagen.

– Min uppfattning är ju att om hotet kommer till skolvärlden eller en myndighet, så är det myndighetens uppfattning att kontakta polisen och att lämna över allt informationsmaterial rörande hotet. Sen gör man en bedömning tillsammans med polisen, som jag anser är mest professionella att kunna göra bedömningarna, säger han.

Om polisen bedömer att man ska hålla stängt är det ingen diskussion, menar han.

– Gör de bedömningen att de inte rekommenderar att stänga, då ska man nog ta sig en funderar två gånger innan man stänger, säger Dick Malmlund.

Universitetets säkerhetsansvarige Leif Wulff säger tillk P4 Malmöhus att beslutet att stänga skolan bygger på omtanke och omsorg för studenter och personal, och att det fattats utifrån statusen på polisens förundersökningsmaterial.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista