En sjuksköterska sätter dropp.
En sjuksköterska sätter dropp. Arkivbild. Foto: isabell Höjman/TT
Nordvästra Skåne

Psykolog: Varje cancervårdsprocess ska ha sitt team

4:03 min

Att drabbas av cancer påverkar både den drabbade och dess nära och kära, både vad gäller psykiska och fysiska behov. Men sedan ett år tillbaka har man infört nya arbetsmetoder inom cancerrehabiliteringen i nordvästra Skåne.

Vården ska bli mer samordnad, ha fokus på hela människan och även fånga upp de närstående. Nu jobbar man i team med specialistkompetens inom en rad olika områden, säger psykologen Patrik Göransson som leder utvecklingsarbetet.

– Den största skillnaden är att vårdpersonalen har någonstans att vända sig där du får stöd och uppbackning i ett specifikt ärende.

– Varje cancervårdsprocess ska känna att de har sitt team, fortsätter han.

Det handlar framför allt om att ordinarie medicinsk personal som läkare, sjuksköterskor och undersköterskor har rätt kunskap och rätt metoder för att möta och bemöta patientens behov. För att kunna göra det behöver de ha uppbackning av ett utvidgat team, säger Patrik Göransson.

Det teamet kan innefatta kurator, urolog, sexolog, sjukgymnast uroterapeut, dietister, stomiterapeut, logoped och arbetsterapeut. Men har det då inte funnits cancerrehabilitering i nordvästra Skåne innan?

– Det har alltid funnits här, det har skett på olika mottagningar, men det har inte varit samordnat, säger Göransson.

Bemötande en viktig del

Innan man satte igång på allvar med satsningen inventerade man vilka kompetenser som fanns och vilka som saknades. Men mycket handlade också om bemötande, säger Patrik Göransson:

– Man behövde också jobba med det grundläggande, som hur vi tar emot patienterna och hur vi bemöter patienten och de närståendes behov, säger han.

Han betonar också vikten av att stötta och träna förebyggande för att inte problem ska dyka upp efteråt.

– Vi poängterar att vi ska prata om cancerberörda och inte bara om cancerpatienten. Där handlar det också om att vara tidigt ute för att fånga upp de närstående, och det har vi väl också blivit bättre på, säger Patrik Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista