Robin Holmberg (M), kommunalråd, och Åsa Larsson, (S), kommunstyrelsens ordförande.
Robin Holmberg (M), och Åsa Larsson, (S). Foto: Anna Hanspers och Ängelholms kommun.
Ängelholm

Krav på maktskifte i Ängelholm

3:10 min

I S-styrda Ängelholm kräver den borgerliga alliansen tillsammans med Miljöpartiet nu en majoritetsväxling där en rad ordförandeposter byts ut.

Efter valet 2014 tog Socialdemokraterna tillsammans med Liberalerna, Miljöpartiet och Engelholmspartiet över i Ängelholm med knapp majoritet. Men samarbetet sprack och S har under större delen av mandatperioden styrt i minoritet – och sedan i höstas med oppositionens budget.

Dessutom har ovanligt många, närmare bestämt sju folkvalda, valt att lämna sina partier för att bli politiska vildar.

Att det är rörigt verkar man vara rörande överens om över parti- och blockgränser.

–  Vi har diskuterat med Socialdemokraterna för att hitta en lösning men kan inte ställa upp på deras förslag. För att skapa ordning och reda i Ängelholm vill vi byta majoritet, säger Robin Holmberg, moderat oppositionsråd.

–  Jag upplever inte att det varit något givande och tagande, säger kommunstyrelsens ordförande, Åsa Larsson (S). Hon ser dock inte bara nackdelar med ett maktskifte, när det nu är Alliansens budget som ligger.

– Det kan bli kul att vara oppositionsråd när det är sju månader kvar till ett val, då kan man ju föra en helt annan politik.

På onsdag den 10 januari hålls ett extrainsatt kommunstyrelsemöte. Sista ordet har fullmäktiges 51 ledamöter, som behandlar frågan den 18 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista