Pantamera Express, återvinningcentralen i Bunkeflo. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Pantamera Express, återvinningcentralen i Bunkeflo. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Malmö/Lund

Superautomat sväljer stora mängder pant

4:46 min

Pantamera Express heter de nya pantautomaterna, som nu finns på Återvinningscentralerna på Gastelyckan i Lund och i Bunkeflo i Malmö. De kan ta emot stora mängder pant på en gång. Den som har mycket pant kan tömma en hel säck, så sköter automaten resten.

– Det underlättar för dem som vill panta snabbt och mycket, säger Patrik Lövgren, områdeschef på Sysav i Malmö och Lund.

De ny superpantautomaterna tar emot PET-flaskor och burkar av metall och aluminium. På bara några minuter kan automaten sortera och räkna flera hundra förpackningar

– Fördelen är miljövinsten, det blir ju produkter som återanvänds. En pantapparat passar ju också perfekt in i vårt koncept där vi tar hand försöker ta hand och och bearbeta allt material på rätt sätt, säger Patrik Lövgren.

Panten betalas ut antingen via Paypal direkt till sitt konto eller betalcheckar som man kan handlar för i de flesta matbutiker, det går också att välja att skänka pengarna till välgörande ändamål, just nu är det Läkare utan gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista