En övervakningskamera i taket och ordningsvaktsemblem på en ordningsvakts tjänstekläder. Foto: Stig-Åke Jönsson och Christine Olsson/TT
Foto: Stig-Åke Jönsson och Christine Olsson/TT
Staffanstorp

Staffanstorp vill prata om trygghet

Efterfrågan på ordningsvakter och väktare har ökat kraftigt i samhället de senaste åren och allt fler skånska kommuner har köpt in bevakningstjänster för att öka tryggheten.

– Det är viktigt att vi berättar vad vi gör så att man inte blir påverkad av det som rapporteras i media, för det är inte alltid det stämmer med hur det ser ut här, säger Patrik Runesson, säkerhets- och trygghetsansvarig i Staffanstorp.

Han har jobbat länge med trygghetsfrågor och förutom att finnas på webben och i Facebookgrupper tycker han han att det är viktigt att finnas ute bland folk.

– Vi finns med på grannsamverkansmöten, när vi träffar våra seniorer, föreningsledare eller föräldrar i skolan där vi pratar om hur vi tror att man kan skapa trygghet, säger Patrik Runesson.

Staffanstorp har precis som flera andra kommuner beslutat sig för att anlita ordningsvakter för att skapa trygghet.

– Jag tror att man gör det för att beivra och upptäcka brott tidigt och ha folk på plats på platser där det har varit många brott eller otryggt.

Det har hänt rätt mycket men generellt är jag rätt trygg.

Slänga sten på poliser och brandkår, det säger man ajja baja, men jag tror inte att det räcker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista