Malmö universitets byggnad Orkanen. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio
Malmö högskolas byggnad Orkanen. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio
Malmö

Kriminologi i fokus för nytt universitet

4:43 min

I dag den 15 januari börjar vårterminen på nya Malmö universitet. Uppgraderingen från högskola till universitet innebär bland annat mer fokus på kriminologi och sexologi, berättar rektor Kerstin Tham.

Bland studenterna i aulan i Malmö universitets byggnad Niagara har ingen hittills märkt av någon jättestor skillnad efter att Malmö högskola, den första januari, uppgraderades och blev just Malmö universitet.

– Det är inget man känner av direkt. Men det känns som att man går på något större, säger Shams Al Saudie.

Det kanske inte är så konstigt eftersom det är först i dag, den 15 januari, som terminen drar igång.

Rektor Kerstin Tham berättar att uppgraderingen till universitet, förutom 98 miljoner kronor extra i forskningsanslag och ett generellt tillstånd att utfärda examen på forskarnivå, också innebär en större frihet när det gäller vilka områden man vill satsa på.

Nya forskningsområden

Dels kommer Malmö universitet satsa ännu mer på de områden som redan nu är starka, till exempel digitaliseringsforskningen och migrations- och integrationsforskningen, dels kommer fyra nya forskningsområden tillkomma. Vilka fyra är ännu oklart. Forskare sitter och skriver ansökningar just nu, berättar Kerstin Tham.

– Ett område som vi forskar mycket kring nu är kriminologi. Tillsammans med polisen men också andra aktörer i samhället. Vi har ganska mycket fokus på sexologi och sexualitetsfrågor. Sexuella trakasserier och hedersrelaterat våld. Så de områdena kommer nu att fortsätta utvecklas och kanske bli mer internationellt erkända, säger Kerstin Tham.

Kritik mot svag forskning

När det stod klart att Malmö högskola skulle uppgraderas till universitet höjdes en del kritiska röster. Bland annat gick kritiken ut på Malmö helt enkelt håller måttet när det gäller kvalitet på forskning och utbildning.

– Jag känner mig inte så bekymrad men det är viktigt att vi har hög kvalitet i verksamheten, säger Kerstin Tham.

När man är ett nytt universitet är det viktigt att man fokuserar på kvaliteten i både forskningen och utbildningen.

När Malmö högskola slog upp portarna den 1 juli 1998 var en ambition att fånga upp första generationens akademiker. Kerstin Tham vill arbeta vidare med det på samma framgångsrika sätt.

70 procent av studenterna i Malmö kommer från icke-akademiska hem, medans de flesta av studenterna på Lunds universitet har föräldrar med akademisk-bakgrund.

God relation till Lund

Relationen till just Lunds universitet, som bara ligger en kvart bort med Pågatåget, ser rektorn enbart positivt på.

– Att vi i stället för att konkurrera kan komplettera varandra. Vi har olika forskningsprofiler.

Det finns ingen rivalitet?

– Det har alltid funnits lite konkurrens och det ska det göra, men det är bara positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista