Robin Alvarez i Malmö Redhawks Foto: Emil Langvad/TT
Robin Alvarez Foto: Emil Langvad/TT
Hockey

Spelare tveksamma till ändrade tacklingsregler

4:34 min

Många hockeyspelare drabbas av hjärnskakning. En regeländring som bara gör det tillåtet med tacklingar i spelets riktning skulle kunna minska de här skadorna men spelarna är mer tveksamma.

– Jag har haft två-tre stycken själv så jag vet precis vad det handlar om, säger Robin Alvarez, vänsterforward i Malmö Redhawks.

Vid det ena tillfället kom hjärnskakningen efter att han hade fått en knuff mot hakan och föll handlöst mot isen. Då tuppade han av och fick hjälp in i omklädningsrummet. Han minns fortfarande inte vad som hände ute på isen men har tittat på olyckan på video.

Blir man rädd att fortsätta spela efter en sådan sak?

Det är klart att man är rädd för att det ska hända igen men det är ju vårt jobb och skador hör ju tyvärr till sporten.

För att minska antalet hjärnskakningar vill bland annat en hjärnforskare se en ändring av reglerna, likt det system som finns inom damhockeyn där det bara är tillåtet att tackla i spelets riktning.

– Min känsla är att många av hjärnskakningarna kommer när man bli tacklad i döda vinkeln, när man inte ser, väldigt sällan rakt framifrån, säger Robin Alvarez.

I hockey måste den som är under 18 år spela med galler på hjälpen för att skydda ansiktet.

– Man kan ju få hjärnskakning ändå. 

Du har aldrig funderat på att köra med galler efter dina olyckor?

– Det låter löjligt men du är ensam om att köra med det i så fall, säger Robin Alvarez.

Du ser klubba och puck bättre när synfältet är fritt nedåt men samtidigt är det kanske en vanesak, det gick ju bra innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista