En person håller en hjärna i sin hand. Foto: Rolf Hamilton/TT
Foto: Rolf Hamilton/TT
Hockey

Hjärnforskare varnar för hjärnskakningar

5:14 min

I hockey är det vanligt att spelare drabbas av hjärnskakning och det ser ut som antalet fall ökar. Forskare som SVT har pratat med säger att så många som var tredje spelare får en hjärnskakning någon gång under sin karriär.

Hjärnskakning är en följd av att man får ett slag mot huvudet och att det blir en hastig rotation. Det kan till exempel ske när man nickar ihop med någon i fotboll, blir tacklad i hockeyn eller skidåkare som faller och slår i huvudet, ryttare som trillar av hästen.

– Man kan få väldigt svåra hjärnskador, säger Niklas Marklund, neurokirurg och hjärnforskare vid Lunds universitet.

Faran är som störst om traumat mot huvudet sker när man inte är beredd.

– Hinner man vara med och spänna nackmusklerna motverkar man rotationen som är grundläggande för att det ska bli en hjärnskakning.

Vid en hjärnskakning får man en övergående störning av hjärnans funktion. Det är en slags hjärnskada.

– Att säga hjärnskakning är kanske att trivialisera det lite. Man stör hjärnans funktion. Man kan få problem med minnet, balansen, huvudvärk, ångest, sömnbesvär och svårt att koncentrera sig, säger Niklas Marklund.

Just nu forskas det mycket på vad som händer på sikt bland de som har drabbats av många hjärnskakningar, till exempel bland de som spelar amerikansk fotboll och boxning.

– En oroväckande hög andel av dem har en ökad förekomst av inlagringar av ämnen som man annars ser hos människor med demens.

Efter en hjärnskakning ökar också risken för att drabbas av en depression och hjärnbarken blir tunnare.

– Framför allt bör man undvika upprepade smällar mot huvudet, säger Niklas Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista