Mathias Dummatzen, regissör, Aina Rosell, 14 år som spelar gris, Olof Ramel som spelar Shrek. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Mathias Dummatzen, regissör och skådespelarna Aina Rosell och Olof Ramel. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Lund

Amatörer och proffs finslipar inför Shrekpremiär

Regissör: "Hoppas även en musikalovan publik ska känna igen sig"
4:50 min

På fredag står nästan 40 man, både amatörer och proffs, på scen på Lunds stadsteater när musikalen Shrek har premiär. Just nu repeteras det för fullt

Det är Pipedream productions som i år satsar på den här sagohistorien, och som väl de flesta vet bygger på filmen Shrek från 2001. Både proffs och amatörer står på scenen, vilket blir en utmaning för uppsättningen av  Shrek där det finns runt 75 kostymer, stor dekor och mycket smink.

– Vi hoppas att många ska tycka att just Shrek, som är en film som nästan alla känner till, är något som även den som inte är så musikalig ska känna igen, säger Mathias Dummatzen, regissör.

Shrek är en komisk musikal som handlar om träsktrollet Shrek och sagofigurerna som hamnar i träsket och prinsessan Fiona som ska räddas. Men det finns också en allvarlig botten.

– Det är ju en berättelse om utanförskap och att inte duga om du inte ser ut eller är på ett visst sätt, säger Mathias Dummatzen.

Maskerna är otroliga. En av dem som ska ta på sig dem är Olof Ramel som gör huvudrollen, Shrek.

– Allvaret finns där bakom. Det är en av styrkorna hos Shrek att allvarliga teman som fördomar och att inte döma folk för snabbt är väldigt snyggt paketerat i egenskaper av sagodjur och annat.

Aina Rosell är en av amatörerna i uppsättningen. Hon spelar en av de tre grisarna.

– Det blir ganska mycket stämsång med de andra grisarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".