Angelika Johansson är en av dem som fått sin första lägenhet tack vare nyproduktionen och att få ett eget kontrakt var en helt otrolig känsla. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio.
Angelika Johansson, lycklig lägenhetsinnehavare. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio.
Helsingborg

Helsingborgsstudie visar att flyttkedjor fungerar

"När jag fick kontraktet hörde jag änglakören sjunga"
2:58 min

Även om man pratat mycket om de flyttkedjor som nyproduktionen gett upphov till har det funnits få studier på området. Men nu har Helsingborgshem gjort en som tydligt visar på stor effekt.

Det är flera olika nybyggda områden som studerats: Ringstorpshöjden, Slottshöjden, Fredriksdal och Elineberg. Och de som flyttat in där har lämnat cirka 300 hyreslägenheter, drygt hundra villor och lika många bostadsrätter.

– Det har gjort att vi fått lediga lägenheter runt om i hela stan och både de nybyggda lägenheterna och de lämnade har gjort det lättare för nya Helsingborgare och ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Sinna Broberg som är marknadsanalytiker på Helsingborgshem.

Man har också kunnat se att olika byggprojekt tilltalar olika grupper.

– Några projekt tilltalar de som bor i villa medan andra tilltalar dem som flyttar in till Helsingborg, säger Sinna Broberg.

En av dem som fått lägenhet tack vare nyproduktionen är Angelika Johansson som flyttat in i sin första egna lägenhet,en nybyggd tvåa.

--Det var helt fantastiskt att få nyckeln, livet kändes komplett och jag tyckte att jag nått en milstolpe i livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".