Anders Rubin (S), skolkommunalråd i Malmö. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Anders Rubin (S), skolkommunalråd i Malmö. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Malmö

Nytt skolval inte krångligare än förut

5:04 min

Skillnaden för de föräldrar i Malmö som från och med nu måste välja skola åt sina barn är inte så stor jämfört med hur det har varit tidigare. De allra flesta kommer att hamna i den skola som ligger dem närmast.

– Jag tror inte att man ska göra det så svårt för sig. I princip har man ju störst chans att få en plats på den skola som ligger närmast, Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö, med ansvar för utbildning och skola.

I år är det första gången som föräldrar i Malmö måste göra ett aktivt val när det gäller vilken grundskola de vill att deras barn ska gå i. Metoden för att fördela skolplatserna på dom skolor som har många sökande är inte helt lätt att förstå och har skapat oro och förvirring bland föräldrar i Malmö. Anders Rubin menar det att det finns förvirring också med dagens system.

– Lagstiftaren har tänkt sig att man ska fördela till den som drabbas minst i en fördelning och det är där vi börjar prata om relativ närhet. Det är lite överkurs för det är rätt sällan det kommer bli något annat än att den som bor närmast kommer att väljas först, säger Anders Rubin.

I Helsingborg, där man införde skolval förra året, använde man sig knappt av relativ närhet, metoden som ska användas här i Malmö när platserna på en skola inte räcker till. Där menar man att det kanske är lite onödigt att ha den här principen.

– Det är ju inte vi som bestämmer vilken metod som ska användas. Det är en lagstiftning där man pratar om att man har rätt till den närmaste platsen om inte någon annans rätt till plats kränks och det är då man börjar prata om en annan beräkningsgrund än närhet, förklarar Anders Rubin.

I de allra flesta fall får man någon av de tre skolor som man pekar ut. Bakgrunden till att urvalsmodellen för skolvalet ändrades var att det började bli många rättsfall där Malmös rektorer suttit ner och försök tillämpa regelverket inom ramen för sitt upptagningsområde.

– Vi har sett att det blir väldigt svårt för rektorerna att räkna ut det här och vi vill inte att de personer som vi betraktar som nyckelpersoner i arbetet med att utveckla skolorna ska sitta med linjal och räkna, säger Anders Rubin.

Den som inte gör något val kommer att placeras i den skola som ligger närmast där du bor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista