Rektor Margareta Strand Karlsson på expeditionen Alfredshällskolan i Bjärred. Foto: Johan Nilsson/TT
1 av 4
Margareta Strand Karlsson, rektor, Alfredshällsskolan. Foto: Johan Nilsson/TT
Margareta Strand Karlsson, rektor Alfredshällskolan. Foto: Johan Nilsson/TT
3 av 4
Margareta Strand Karlsson, rektor Alfredshällskolan Foto: Johan Nilsson/TT
Bjärred

Rektor: Det här kunde jag inte förutspå

Teckningar fyller en hel vägg i ett minnesrum på en skola i Bjärred - med hälsningar till de två flickor som hittats döda i en villa. Flaggor vajar på halv stång och på rektorsexpeditionen brinner ett ljus.

Fallet med den döda familjen, två vuxna och två barn, i Skåne utreds som misstänkt mord.

– Jag har suttit med familjen i många möten, det här kunde jag inte förutspå. Vad som har hänt kan vi bara spekulera i, men det är en ofantligt djup tragedi, säger rektor Margareta Strand Karlsson till TT.

Ljus brinner också i kommunhusets sessionssal när flera förvaltningschefer möter pressen för att informera om krisstödet i kommunen.

– Det är så förfärligt och ofattbart, säger Amelie Gustafsson, chef för socialförvaltningen och ansvarig för krisstödsorganisationen i Lomma kommun.

Minnesrum i skolor

Flera dagar i veckan hade familjen besök av skolpersonal eftersom barnen fick hemundervisning av medicinska skäl. Flickorna tillhörde två olika skolor i kommunen, i årskurs fem och åtta, och krisgrupper på båda skolorna är aktiverade och det finns också minnesrum.

– I vår krishanteringsplan står det bland annat att man ska ha foto, ljus, blommor och pennor och papper. Det blev naturligt, nu har vi en hel vägg med brev och hälsningar till de här två barnen, säger Margareta Strand Karlsson.

När personer slog larm om att deras kollega inte kommit till sin arbetsplats i tisdags blev polisen inkopplad. I villan i centrala Bjärred hittades senare den döda familjen på kvällen. Polisen kunde snabbt konstatera att den misstänkta gärningspersonen fanns i villan, uppger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

– Vi hanterar det ändå som en mordutredning till dess att vi har allt klart för oss, säger hon.

Stärker varandra

"Eländigt" svarar rektor Margareta Strand Karlsson på frågan om hur den första arbets- och skoldagen efter händelsen varit. Men hon fyller snabbt i: Men med en otrolig styrka. 

– Det är så många som har hjälpt och stärkt varandra i den här svåra situationen.

Nu gäller det att vara följsam och se till att alla på skolan ska kunna få uttrycka sin sorg på sitt sätt, förklarar hon.

– Barnen har varit ledsna, sörjt, pratat, ställt frågor. De har reagerat på en tragedi, precis som det är. Vi har bejakat alla känslor, säger Margareta Strand Karlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista