Mahmud Bakhshi.
Mahmoud Bakhshi. Foto: Hans ZIllén/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

Mahmud får en ny chans i Sverige

3:48 min

Första gången advokaten ringde missade Mahmud samtalet. Sen ringde hon igen och sa: "Vakna, jag har en bra nyhet, du har fått uppehållstillstånd!"

– Jag hoppade en meter upp i luften! Det är fantastiska nyheter, på de två åren jag har varit här är det de bästa nyheterna jag hört från Migrationsverket, säger Mahmud och skrattar.

Av de dryga 2000 som ansökt om att få tillfälligt uppehållstillstånd för att slutföra sina studier, har bara 200 beviljats det enligt den så kallade gymnasielagen som infördes i juni förra året. En av dem är Mahmud Bahkshi.

Mahmud var sjutton år när han kom till Sverige från Afghanistan som ensamkommande hösten 2015. Efter ett år fick han besked om att han skulle utvisas. Hans juridiska ombud överklagade beslutet, och efter ytterligare ett år kom beskedet: Beslutet om utvisning stod fast, men att ansökan om att få gå klart gymnasiet blivit godkänd. 

Gymnasielagen innebär i stora drag att asylsökande mellan 17 och 25 år som studerar på introduktionsprogram eller gymnasiet kan få tillfälligt uppehållstillstånd på tretton månader eller fyra år beroende på vilken utbildning de går. Dessutom kan de få ytterligare sex månaders uppehållstillstånd när studierna är klara, för att kunna söka jobb. Om man lyckas med det finns det chans att uppehållstillståndet blir permanent.

Beredd att kämpa

Nu har Mahmud fyra år på sig att bli klar med sina studier, och han är beredd att att ge allt.

– Jag måste kämpa. Skolan är jätteviktig, men jag kan. Jag kan absolut, säger han. 

Hans dröm är att plugga till advokat eller psykolog. 

– Men det som är viktigt nu är att jag klarar gymnasiet så att jag får ett jobb i framtiden, säger han. 

Fyra år har han nu på sig att klarar studierna och lyckas hitta ett jobb. Lyckas han med det finns det sen en möjlighet att få ett permanent uppehållstillstånd – och för första gången på länge kan han nu släppa den stress han känt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista