"Jag tycker vi har ansträngt oss väldigt mycket" säger museichefen Iris Müller-Westermann.
1 av 2
"Jag tycker vi har ansträngt oss väldigt mycket" säger museichefen Iris Müller-Westermann. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Sedan invigningen har knappt 90 000 besökt Moderna museet. Foto: Drago Prvulovic/TT
2 av 2
Sedan invigningen har knappt 90 000 besökt Moderna museet. Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö

Moderna museet tappar besökare – trots fri entré

2:47 min

Fri entré på Moderna museet i Malmö har inte gett mer publik – förra året tappade museet nästan 10 000 besökare.

Inför 2017 blev det gratis att besöka alla statliga museer i landet, inklusive Moderna museet i Malmö. En kort tid efter förändringen ökade besöksantalet, men bara tillfälligt.

Under året kom 85 000 besökare – 10 000 färre än året innan och den sämsta siffran sedan 2013. Även om fler museer i staden tappade besökare jämfört med tidigare år, så handlar det om en betydligt större andel av besökarna för Moderna. Att ledningen skulle ha blivit mindre angelägna att locka besökare när finansieringen är säkrad, det tror museets chef inte.

– Jag tycker vi har ansträngt oss väldigt mycket. Museet är kanske inte så känt som vi tror och hoppas att det är och vi kommer jobba mer med att informera om att vi finns, säger museichefen Iris Müller-Westermann.

Hon gissar också att problemen med fiket som ligger inne i museet har gjort sitt, liksom att de utställda konstnärerna inte varit lika igenkända som tidigare år, då man bland annat ställt ut verk av Hilma af Klint och Salvador Dalí.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista