Man med mobil. Anders Rubin. Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
1 av 3
Skolkommunalråd Anders Rubin. Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
Ljungenskolan i Ljunghusen.
2 av 3
För fjärde året i rad blir Vellinge kommun rankad som Sveriges bästa skolkommun. På bilden syns Ljungenskolan. Foto: Marie Carlberg/Vellinge kommun
Anders Rubin (S), skolkommunalråd i Malmö. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
3 av 3
Anders Rubin (S), skolkommunalråd i Malmö. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Malmö

Inga garantier för den som inte väljer skola

Skolval igen
1:29 min

Att låta bli att välja grundskola för sina barn gör inte att barnen automatiskt hamnar i den närmaste skolan. Det förklarar kommunalrådet Anders Rubin (S), som senast igår hävdade motsatsen.

I år ska föräldrar i Malmö göra ett aktivt val när det gäller vilken grundskola de vill att deras barn ska gå i. Metoden har lett till både oro och förvirring hos föräldrar – och bland de ansvariga politikerna, vad det verkar.

Det var ett misstag det vi sade igår.

För igår (onsdag) hävdade kommunalrådet och socialdemokraten Anders Rubin, ansvarig för skolfrågor, att de föräldrar som inte väljer skola alls ändå kommer få sina barn placerade i den närmaste skolan. Någon sådan garanti finns inte.

– Det var ett misstag, det vi sade igår, säger han.

Anders Rubin trodde tillsammans med grundskolenämnden och grundskoledirektören att det fanns en garanti för de som inte väljer skola. 

– Det visade sig att vi hade kopierat de andra kommunernas regelverk och det såg annorlunda ut än det vi hade pratat om, säger han.

Istället är det så att den som inte väljer skola placeras i en andra kö, efter de som gjort ett aktivt val. Det gör att barn kan hamna på en skola som ligger längre bort – ett otroligt scenario, enligt Anders Rubin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".