Housam Abbas, kusin till Ahmed Obaid.
Housam Abbas, kusin till Ahmed Obaid. Foto: Revend Shexo/Sveriges Radio
Malmö

Ett år efter mordet på 16-årige Ahmed Obaid

3:16 min

På fredagen är det ett år sedan 16-åriga Ahmed Obaid blev skjuten till döds i Malmö. Polisen har inte lyckats lösa fallet, som nu riskerar att lämnas över till cold case-gruppen. Ahmeds kusin Housam Abbas är besviken på utredningen.

– Det är nog ett bevis på misslyckat arbete av polisen. Och våra politiker som inte har tagit trygghetsfrågan på allvar, det verkar så. Så länge de inte hittar Ahmeds mördare kommer många bli mördade, säger han.

Ahmed Obaid blev ihjälskjuten vid en busshållplats i Rosengård för ett år sedan. Enligt polisen finns det personer som vet vad som hänt men få vill prata och bevisen saknas. Nu är risken stor att utredningen blir ett så kallat cold case.

– Allt är ju gjort som kan göras utifrån den information som finns. Men medan vi pratar nu kan det ju inkomma tips som pekar ut något nytt som gör att vi måste agera, säger biträdande polismästare Mats Karlsson.

Housam Abbas tycker att polisen borde göra mer.

– Det är polisens arbete att få dem att erkänna. Det är deras ansvar att på alla sätt och vis få dem att erkänna vad som har hänt.

Så här ett år senare är sorgen fortfarande stor hos Ahmed Obaids nära och kära. 

– Vi mår inte bra. Det är som att Ahmed blir en siffra. Men jag lovar alla som hör mig: Ahmed kommer inte bli en siffra, säger Housam Abbas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista