Emmy Avén.
Emmy Avén. Foto: Molly Berggren/SR
Malmö

Hon startade trygghetschatt efter våldtäkterna

1:29 min

Efter gruppvåldtäkterna i Malmö har det startats en rad ideella initiativ för ökad trygghet. Ett av dem är en Facebookchatt där den som behöver kan söka sällskap hem på kvällen.

Emmy Avén är med i en Facebookgrupp för kvinnor och personer som varken identifierar sig som män eller kvinnor. Där har hon startat en chatt, där gruppmedlemmar i olika delar av Malmö kan skriva om de behöver sällskap hem.

Tanken är alltså att man ska kunna känna sig trygg när man behöver gå hem på kvällen eller natten.

– Det finns olika grupper för olika områden i staden. De som bor nära Möllevångstorget kan till exempel skriva "Hej, jag är på den här klubben och ska hem till den här adressen, är det nån som ska åt samma håll?"

Detta initiativ är ett av flera som startats av frivilliga efter gruppvåldtäkterna i Malmö i december. Men detta är egentligen inget som allmänheten och ideella krafter ska behöva göra, tycker Emmy Avén.

– Absolut inte. Å andra sidan är det så många som sitter och klagar på internet på att ingenting görs, lägger ansvaret på polisen och regeringen utan att agera själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista