Redan nu finns aktörer som vill ta över den anrika anläggningen.
Redan nu finns aktörer som vill ta över den anrika anläggningen. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Vejbystrand

Rehabanläggning i konkurs – 20 vårdplatser hotade

Liselott Perlhagen: Patienterna växer som människor här
2:13 min

Stiftelsen bakom rehabiliteringsboendet för funktionshindrade i Vejbystrand går i konkurs – men redan nu finns aktörer som vill ta över den anrika anläggningen.

Ändå sedan 1960-talet har anläggningen erbjudit sjukgymnastik och rekreation för personer med funktionshinder. I dag lutar sig dessutom den offentliga vården på verksamheten – i dag finns ett 20-tal vårdplatser öppna, som ska avlasta vården i Region Skåne.

– Nu har vi temagrupper, med patienter med Parkinson och MS...diagnosgrupper kan man kalla det. De kommer hit och får rehab i tre veckor och får vila och återhämtning och rätt kost, med vårdpersonal, säger omvårdnadschefen Liselott Perlhagen.

På grund av färre besök och att överenskommelsen med regionen inte lönar sig tillräckligt (enligt SVT Nyheter) har stiftelsen som driver anläggningen – Sommarsol – nu ansökt om konkurs.

Men redan nu finns flera intressenter som vill fortsätta att driva verksamheten som den är, även om det är oklart vad som i så fall händer med de vårdplatser som Region Skåne förlitar sig på – och för de 80-talet anställda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".