En bild på Stortorget i Malmö. Foto: Susanne Fatah / Sveriges Radio
Kamerorna på Stortorget i Malmö ska få ljudsensorer. Foto: Susanne Fatah / Sveriges Radio
Malmö

Kameror på Stortorget får ljudsensorer

Kamerorna på Stortorget i Malmö ska få ljudsensorer, som uppfattar ljudet av till exempel skottlossning. Tanken är att de installeras under våren.

Polisen har redan tillstånd för kameraövervakning på flera platser i Malmö. När tillståndet för kamerorna på Stortorget skulle förnyas kompletterades ansökan med ytterligare en ansökan om att installera ljudsensorer, vilket godkändes av Länsstyrelsen i slutet av december 2017.

– Anledningen till att vi började med Stortorget, som inte är en plats som utmärker sig med just skottlossning, var för att vi ville se om Länsstyrelsen delade vår uppfattning om att detta inte var integritetskränkande. Vår plan var att om vi fick tillstånd så skulle vi gå vidare med att ansöka på de andra platserna i Malmö. Länsstyrelsen delade vår uppfattning och vi arbetar därför vidare enligt vår plan, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Ljudsensorerna sätts upp inom det kameraövervakade området och skickar signaler till kamerorna, som då riktas mot det område som ljudet kommer ifrån.

Mikrofonerna är anpassade till att enbart uppfatta och känna igen ljudet av skottlossning och uppfattar inte samtal mellan personer som befinner sig på platsen.

Nu kommer en upphandling att göras, och polisens förhoppning är att kamerorna kommer på plats under våren.

I tillståndet för kameraövervakning på Stortorget utökas också tiderna för inspelning till att gälla från klockan 20 på helgerna.

I takt med att tillstånden för kameraövervakning ska förnyas kommer polisen i Malmö att ansöka om att komplettera kameraövervakningen med ljudsensorer på fler platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".