Josefine Thorén på Stortorget i Helsingborg.
1 av 2
Josefine Thorén tror att omkring 200 personer kommer att delta i eftermiddagens fackeltåg i spåren av metoo-rörelsen i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges radio
Mobiltelefon
2 av 2
I dag anordnas fackeltåg runt om i landet i ljuset av metoo. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Helsingborg

Fackeltåg för Meetoo kräver förändring

Josefine Thorén: Vi kommer insupa allt som har skett
0:49 min

Från norr till söder, bland annat i Kristianstad och Helsingborg, samlas människor i fackeltåg i eftermiddag för att visa att metoo-rörelsen lever vidare. Och för att kräva verklig förändring.

– Fackeltåget kommer att vara tyst och vi kommer att insupa det som har skett och allt behöver inte skrikas ut i de här frågorna, säger Josefine Thorén, projektledare för organisationen FemHbg som tagit initiativet till fackeltåget i Helsingborg som går från Stadsparken till Stortorget.

För Josefine Thorén har metoo-rörelsen varit stärkande.

– Den är som ett kvitto på att det inte bara är en själv som  upplever saker. Det är också en enorm tacksamhet, säger hon.

Klockan 15 avgår fackeltåg i omkring 20 städer, från Luleå i norr till Kristianstad i söder, i en tyst manifestation.

Alla är välkomna.

Evenemanget kallas "metoo ljuset på" och både namnet och facklorna symboliserar att frågor om sexuella övergrepp aldrig ska hamna i mörkret igen.

Bakom manifestationerna står fristående volontärer, alltså ingen organisation.

– Alla är välkomna som vill visa att de stöttar det här, inte bara kvinnor utan även män och icke-binära, säger Ebba Rosencrantz som är med och arrangerar fackeltåget i Stockholm.

Manifestationerna arrangeras i bland annat de här städerna: Göteborg, Karlstad, Örebro, Luleå, Umeå, Ronneby, Strängnäs, Mariefred, Helsingborg, Skellefteå, Östersund, Växjö, Kristianstad, Stockholm, Jönköping, Eskilstuna, Piteå och Sölvesborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".