Vellinge

Amandas liv med Downs i bokform

5:21 min

Hon har bloggat, sjungit och skrivit dikter. Nu kommer Amanda Malmberg, 23 år, med sin bokdebut som slår hål på en del fördomar om diagnosen Downs syndrom.

Många personer tycker och tror en massa saker om diagnosen Downs syndrom. 23-åriga Amanda Malmberg i Ljunghusen blev trött på detta och bestämde sig för att skriva en bok om sitt liv.

– Jag var i 10-12-årsåldern när jag visste att jag hade fått diagnosen. Allt det här kom som en chock för mamma och pappa. Men de är väldigt glada att de har mig ändå. De ger mig så mycket kärlek, glädje, empati och en framtid, säger Amanda Malmberg.

Hon är aktuell med boken "Mitt unga fartfyllda liv - Genom svårigheterna mot stjärnorna". 

– Det har hänt väldigt mycket saker i mitt liv. Den berättar i helhet hur det är att leva med Downs syndrom i vardagen, det är allt jag vill berätta om min bok.

Hon berättar att hon brinner för skrivande och har bland annat tidigare skrivit dikter. Hon hoppas att hon kommer nå ut till så många som möjligt med sin bok.

Den avslöjar bland annat Amandas stora intresse för Malmö FF, men också tyngre frågor som mobbning.

– Det har tagit hårt psykiskt att skriva om mobbningen. Nu går det bra att prata om det, innan har jag inte kunna prata om det så öppet.

Vad hoppas du att boken ska få för effekt?

– Mycket känslor, kärlek, att föräldrar med barn med funktionsnedsättningar ska få mer information och kunskap men också inom sjukvården, säger Amanda Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista