Rolf och Tony Olsson tävlar med brevduvor i Team Olsson.
1 av 4
Rolf och Tony Olsson har många år mellan varandra men brinner båda för brevduvor. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
En duva hos Team Olsson i Trelleborg.
2 av 4
En duva hos Team Olsson i Trelleborg. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Duvlogga Team Olsson i Trelleborg.
3 av 4
Farfar och sonson i Team Olsson i Trelleborg. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Några av Team Olssons 150 brevduvor.
4 av 4
Några av Team Olssons 150 brevduvor. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Trelleborg

Farfar och barnbarn har snabbaste duvorna

Rolf Olsson: "Man kan inte sluta när man börjat med det"
4:56 min

Sveriges snabbaste duvor finns i Trelleborg. Svenska mästarna Rolf Olsson och sonsonen Tony ligger i hårdträning med sina 150 duvor inför vårens tävlingssäsong.

Tävlingen går ut på att man kör iväg med duvorna och släpper iväg dem någonstans långt bort och så gäller det för duvorna att komma hem så fort som möjligt. Rolf och sonsonen Tony - Team Olsson - har nyligen vunnit sitt första SM-guld.

Brevduvan har en god orienteringsförmåga och hittar hem om den forslas bort. Arten är framavlad och tävlingsduvor flyger från trettio mil och uppåt i olika distanser.

– De tar ut riktningen efter luktsinnet och sedan navigerar de via magnetfälten och den sista biten tar de med hjälp av synen. Den går att träna in, därför flockarna splittrar upp sig sista biten - för att de ska vara först hemma, säger Tony Olsson.

Vad är det som är så kul med att tävla med duvor?

– Det är själva arbetet med att sätta de i ordning, föda upp dem och skicka dem på tävling och att sedan se dem komma hem från till exempel Hudiksvall, det är 75 mil.

En distans som en människa knappast själv hade klarat på en dag, fortsätter Tony.

– Det är en sådan prestation att en liten duva som väger under ett kilo kan flyga hela biten på tio timmar.

Farfar Rolf Olsson lägger till:

– Man kan inte sluta när man har börjat med det, säger Rolf, som är över 80 år och hållit på med det här sedan barnsben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".