Anki Sörensen (stående) är i dag stödperson åt andra. För henne blev "Bostad först" vägen till ett liv utan droger.
1 av 3
Anki Sörensen (stående) är i dag stödperson åt andra. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.
Carina Nilsson, socialarbetare, Anki Sörensen, stödperson och Minna Loveng, sektionschef inom bostadsmodellen "Bostad först" i Helsingborg.
2 av 3
Carina Nilsson, socialarbetare, Anki Sörensen, stödperson och Minna Loveng, sektionschef. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.
Till samlingslokalen på Guldsmedsgatan är alla välkomna. Där möts stödpersoner och boende inom bostadsprogrammet för stöd i vardagen.
3 av 3
Till samlingslokalen på Guldsmedsgatan är alla välkomna. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.
Helsingborg

"Bostad först" har hjälpt mot hemlöshet

"Har gjort att jag fick ett liv"
3:37 min

Medan hemlösheten ökar i landet i stort går Helsingborg mot trenden. Där har stödboendeformen "Bostad först" fått utvecklingen att gå på andra hållet.

Kortfattat går "Bostad först" ut på att erbjuda den hemlösa en bostad - utan krav på drogfrihet.

För Anki Sörensen, före detta amfetaminmissbrukare, blev ett förstahandskontrakt räddningen. I dag är hon drogfri och jobbar själv som som stödperson inom bostadsmodellen.

– Efter många års amfetaminmissbruk tog min handläggare på arbetsmarknadsförvaltningen kontakt med Bostad först och skickade in en remiss. Och grejen att bara få ett förstahandskontrakt det var helt otroligt!

Hur såg ditt liv ut just då?

– Då bodde jag i ett källarförråd med min hund, säger Anki Sörensen.

Det har gått fem år sedan Anki Sörensens liv ändrade riktning. Från en flackande tillvaro med droger och kriminalitet fick hon som 38-åring sin första riktigt egna bostad, tack vare Bostad först.

– När jag först fick lägenheten och flyttade in, var det en ganska stor chock. Jag lämnade inte lägenheten på säkert tre månader. Det var en ren lycka att kunna gå och öppna sitt kylskåp och ta ett glas mjölk. Kunna gå på toaletten när jag ville, duscha när jag ville- det var väldigt hemma.

Anki Sörensen berättar hur ovant det först kändes att ingen höll i kontrollen, det enda kravet för att behålla kontraktet, var att betala hyran och inte störa grannarna. Att sluta med drogerna, det som känts så omöjligt, blev plötsligt lätt.

– Jag tröttnade bara. Jag orkade inte med det längre, det är så mycket dramatik och det klarar jag mig utan.

Vad har det betytt för dig?

- Det har gjort att jag fick ett liv. Jag har ett jobb, jag funderar på en utbildning. Jag har rutiner och mår skitbra.

Idag har Anki Sörensen en projektanställning och jobbar själv med att hjälpa andra som har fastnat i hemlöshet.

Hittills har 55 personer fått ett förstahandskontrakt genom Bostad först. Av dessa bor 85 procent kvar. Just nu har Socialförvaltningen i Helsingborg 35 lägenheter spridda över stan som ingår i modellen. Målet är nu att arbetssättet ska spridas till fler av stans stödboenden. Carina Nilsson är socialarbetare inom Bostad först.

– Jag ser ju att personerna bor kvar. Vi håller inte på med kontroll, vi är är ett stöd och tror på den enskilda. Vi ser förmågan hos den som får lägenheten och låter det växa. Vi är bara stödet, vi är inte kontrollen. Det är nog den största skillnaden. Det är att vända på hela synsättet.

Forskaren Arne Kristiansen, som tillsammans med kollegan Marcus Knutagård vid Socialhögskolan i Lund, varit med om att initiera boendemodellen i Sverige. Han menar att det krävs ett annat synsätt på hemlöshet.

- Man behöver ompröva gamla dåliga metoder. Grundorsaken till hemlöshet är brist på bostäder. Man ska inte bara slänga ut människor när det gör ett misstag, man måste ha tolerans. Inom Bostad först är det centralt att bygga relationer mellan socialarbetare och boende men också att engagera brukarna på olika boenden, säger han.

-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".