Träd drabbas av Kastanjeblödarsjuka i Helsingborg.
Träd drabbas av Kastanjeblödarsjuka i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Träd drabbas av kastanjeblödarsjuka

3:22 min

En trädbesiktning visar på ett stort antal sjuka träd längs Viskängsstråket i Helsingborg. De är i så dåligt skick att de måste ner under 2018, ett ingrepp som får stor inverkan på trädbeståndet.

Vid besiktningen identifierades 40 stycken sjuka träd som är smittade av kastanjeblödarsjukan. Tar man inte ner träden blir de farliga, träden bli sköra och kan trilla omkull.

– Det börjar med så sår som rinner, sedan spricker barken upp och det går fort. Vi måste agera, säger stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr.

Han är bekymrad över situationen, det är inte första gången träd blir sjuka. De flesta almar är borta och aksskottsjukan härja, därför vågar man inte plantera nya askar.

– Jag tror stadsstäden är stressade, de har inte de bästa förutsättningar.

Om Kastanjeblödarsjukan

Kastanjeblödarsjukan är en relativt ny sjukdom som drabbar hästkastanjer, Aesculus hippocastanum. Den upptäcktes i Holland så sent som 2002 och nyligen har även Sverige drabbats av bakterien. i många europeiska parker och alléer har blödande hästkastanjer blivit et stort problem men även platser i vårt närområde har drabbats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista