En pappa sitter på knä framför sin dotter.
Johan Gomez tillsammans med sin yngsta dotter. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Helsingborg

Fler vill lära sig att vara rätt som föräldrar

Förälder: Jag har blivit en mycket bättre pappa
4:14 min

Stort tryck på kommunernas föräldrakurser. Det här är bekräftar flera skånska kommuner. Osäkerhet i föräldrarollen tros vara en av anledningarna.

Johan Gomez har två döttrar och är en av dem som nyligen gått en av dessa kurser i Helsingborg där han fått verktyg som underlättat hans vardag.

– Det jag sett tydligast resultat på är att det här med uppmaningar... Det är mindre tjat nu. vår vardag har blivit mycket lugnare, och vi har förts närmare varandra, säger han.

Nu när han vet vad kursen verkligen ger önskar han att fler gick den. Johan har rekommenderat den till både sitt ex som han har sina två döttrar tillsammans med och till flera vänner.

Men han tror samtidigt att skammen och rädslan för att framstå som en misslyckad förälder får många att dra sig för att söka, den bilden känner Christopher Almberg, biträdande enhetschef på familjerådgivningsbyrån i Ängelholm igen. Man är rädd för att blotta sina brister, alla vill ju vara en bra förälder. Men det som vi ibland glömmer är att vi alla i vissa perioder i livet behöver stöd och vägledning i vår föräldraroll säger han.

– De flesta föräldrar gör ju så gott de kan efter sin egen förmåga. Jag tror att föräldraskap bygger på att man vill väl. En del föräldrar kan ha det svårt på grund av egen psykisk ohälsa, eller arbetslöshet och det genererar problem, säger Christopher Almberg.

När vi tittade närmare på föräldrastödet i form av kurser i några av de största kommunerna i Skåne ser svaren lika ut. Trycket på föräldrakurserna är stort och växer för varje år. 

I vissa kommuner som Hässleholm är det till och med kö till kurserna. I Helsingborg har till exempel antalet kursdeltagare ökat från 106 deltagare 2016 till 144 förra året. Och samtliga kursansvariga pekar på samhällsförändringen som en förmodad anledning till det ökade intresset. Det handlar även om ett ökat intresse för ämnet föräldraskap. Man ser också att föräldrar i större utsträckning är osäkra i sin föräldraroll idag jämfört med tidigare generation. Detta trots att det är lättare än någonsin att söka information via nätet.

Men för mycket information kan också väcka osäkerhet menar Christopher Almberg, det kan vara svårt att sålla och det kan i sig vara en anledning att söka en professionell instans säger han. Men oavsett vad anledningen till att man söker det här stödet är så finns det en reaktion som alla ansvariga vi pratat med får från förädlar som gått en kurs hos dem, och det är att de alla sagt att de borde gått kursen långt tidigare. Det här håller Johan Gomez med om. Hans relation till döttrarna har blivit betydligt bättre efter kursen.

– Jag har växt jättemycket i min föräldraroll, och jag upplever att jag blivit en bättre pappa. Jag trodde helt ärligt inte att kursen skulle ge så mycket som den faktiskt har gjort. Det har gett snabba resultat med enkla medel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".