Sörjande ungdomar i en kyrka. Foto: Gorm Kallestad/TT
Foto: Gorm Kallestad/TT
Skåne

Dåligt stöd till mördades anhöriga

Stödförening: "Det handlar om att hålla i rutiner"
3:20 min

Det dödliga våldet redan skördat flera offer i Skåne i år. För anhöriga väntar chock, sorg och oro. Var ska man vända sig när det oväntade och fasansfulla faktiskt händer? Skånska Petra Rask berättar om tiden efter hennes 26-åriga dotter blev knivmördad, för fem år sedan.

– Jag kommer ihåg att jag ställdes utanför mig själv, precis som jag stod och tittade på alla som var här. Polisen som var här tog DNA-prov på mig, det var jättemärkligt, att få en tops rullad i kinden för att de skulle kunna säkerställa att det verkligen var min dotter som var död.

Det är en av många märkliga situationer som man kan ställas inför efter ett chockartat besked om att någon nära har dödats.

– Det kan exempelvis handla om hjälp med att hålla fast vid sina rutiner, att få mat på bordet, eller att gå upp ur sängen. Men det kan också vara saker som praktisk information när det närmar sig en eventuell rättegång, säger Moa Lundgren, reporter på P4 Malmöhus.

Ewa-Britt Gabrielsen, språkrör i Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV, träffar många personer med erfarenhet av det här. Hennes uppfattning är att det skiljer sig väldigt mycket mellan olika kommuner, men att det fungerar ganska dåligt på många ställen.

– Det finns de som inte har någon nära familj som har blivit liggande en hel vecka. Det är ingen som ringer och frågar hur de mår, berättar Ewa-Britt Gabrielsen.

Vad är det för stöd som behövs?

– I de kommuner där det fungerar bra kan det vara så att exempelvis polisen eller sjukhuset efter dödsbudet kontaktar en präst eller någon terapeut som är knuten till kommunen.

Den personen kontaktar i sin tur anhöriga och följer upp med vad det behövs för stöd, så att ingen lämnas ensam i det här, men det är inte så många kommuner som jobbar så, enligt den här föreningen.

Finns det något man kan tänka på om man har en person i sin närhet som fått ett besked om att en anhörig blivit mördad?

– Att fortsätta finnas där och inte ge upp, säger Ewa-Britt Gabrielsen, även om personen kanske stöter bort dig från första början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".