Polisens pressträff om vapenamnesti. På bilden från vänster övre raden: Avsågat hegelgevär, revolver, k-pist (Scorpions). Andra raden från vänster: AK47 automatkarbin, Tredje raden från väster hagelgevär. fjörde raden från vänster: Jaktgevär. Foto: Claudio Bresciani / TT
1 av 2
Vapen som visades upp under polisens presskonferens om vapenamnestin. Foto: Claudio Bresciani/TT
Skåne

Över 200 vapen kom in under amnestins första vecka

Ansvarig för amnestin i Syd: "Det handlar om pistoler, hagelvapen och kulvapen"
3:25 min

Under första veckan av vapenamnestin, där man kan lämna in vapen anonymt utan att riskera straff, har totalt 792 vapen lämnats in till polisen i hela Sverige. Minst ett av dem kommer från det polisen kallar "den kriminella miljön". Polisområde Syd är det område som har fått in flest vapen, 219 stycken.

– Det handlar om pistoler, hagelvapen och kulvapen. Vi har även fått in något automatvapen och det är positivt, säger Klas Wermne, rättschef och ansvarig för amnestin och vapeninlämningen i polisområde Syd.

Automatvapen är en vapentyp som används av kriminella. Vapnen lämnas in och ställs i vapenskåp som finns på polisstationerna.

– Vi har särskild personal som kommer hit och hämtar vapnen och dokumenterar dem, säger Klas Wermne.

De vapen som lämnas in ska vara oladdade och helst förvaras i något fodral.

– Man ska i alla fall undvika att ha en kula i loppet. Sedan är det inte säkert att alla vet hur de ska plocka isär sitt vapen.

Amnestin gäller enbart vapen, trots det har folk även försökt lämna in explosiva varor som till exempel dynamit, trotyl och i några fall även granater.

– Det vill vi helst inte att man bär in i polishusens receptioner för det kan bli hemska olyckor, säger Klas Wermne.

Den som har explosiva varor ska istället kontakta polisen per telefon så att polisen kan göra en bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".