Hög antibiotikaanvändning
337 av 1000 skåningar åt antibiotika under 2017. Målet är att komma ner till 250 personer. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Skåne

Skåningar äter för mycket antibiotika

Emma Brogård:"Vi skriver ut för mycket"
2:10 min

Skåne fortsätter ligga i topp på antibiotikalistan. Bland äldre ökar dessutom användandet. "Omotiverat" menar Region Skåne.

Av 1000 skåningar åt 337 stycken antibiotika under 2017. Endast på Gotland åt man mer.

– Vi vet att användning av antibiotika är starkt korrelerat med antibiotikaresistens, så vi vill bara behandla med antibiotika när det gör nytta, säger Emma Brogård, enhetschef på Region Skåne.

Att skåningar äter mer antibiotika beror inte på att vi är mer sjuka.

– Det finns ingen medicinsk skillnad, så egentligen tror vi att det finns en viss form av överförskrivning, säger Emma Brogård.

På riksnivå sänktes antibiotikaanvändningen med tre procent under 2017, men i Skåne minskade den endast med en procent. Minskningen har skett bland unga, men samtidigt har förskrivningen gått upp bland dem som är 75 år och äldre.

Region Skåne jobbar kontinuerligt med att sänka antibiotikaförskrivningen. Men de skriver ändå att det är ett "omotiverat högt användande" och att nyttiga verktyg för att få ner ätandet har saknats.

– I andra län kan man se varför man fick antibiotika utskrivet. Då kan man se om det är rätt till diagnosen. Det verktyget kommer vi få i maj, säger Emma Brogård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".