Tända ljus  vid Fredensborg slott på Nordsjaelland i Danmark. Prins Henrik avled  sent i går kväll på Fredensborg Slott efter en tids sjukdom.  Foto Liselotte Sabroe/TT
1 av 5
Foto: Liselotte Sabroe
Familjen på besök hos prins Henrik
2 av 5
Foto: Tidsvilde Stine
Prins Henrik blev 83 år.
3 av 5
Prins Henrik blev 83 år. Foto: MAJA SUSLIN / TT
Prins Henrik blev 83 år.
4 av 5
Prins Henrik blev 83 år. Foto: Leif R Jansson/TT.
Prins Henrik blev 83 år.
5 av 5
Prins Henrik blev 83 år. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Köenhamn

Prins Henrik död vid 83

Danmarkskorrespondenten om prins Henriks liv
2:10 min

Danmarks prins Henrik är död. Prinsen somnade in strax före midnatt. Han blev 83 år.

Efter att ha varit sjuk i flera veckor somnade prins Henrik in klockan 23.18 på tisdagskvällen, meddelar det danska kungahuset. Vid hans sida fanns makan drottning Margrethe och parets två söner, enligt hovet.

Prins Henrik lades in på Rigshospitalet den 28 januari efter att ha insjuknat under ett besök i Egypten. Det har bland annat kommit fram att prinsen har en tumör i vänstra lungan och i höstas meddelade kungahuset att prins Henrik lider av demens.

Redan i december 2015 sade drottningen i sitt nyårstal att prinsen skulle dra ned på sina offentliga framträdanden, skriver danska Ekstrabladet.

Det danska kungaparet har två söner, Frederik och Joachim, och åtta barnbarn. Kronprins Frederik avbröt sin vistelse i Sydkorea efter uppgifter om att pappans hälsotillstånd allvarligt förvärrats.

Det finns inga uppgifter om när prinsen ska begravas. Inte heller dödsorsaken framgår av hovets uttalande, skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".