I dag ska han ringa för att försöka få kontakt med de där hemma.
I dag ska Najib ringa för att försöka få kontakt med de där hemma. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Ensamkommande Najib håller kontakten med familjen i Iran

"Min yngste bror har glömt mig"
6:06 min

Najib Javadi är 16 år och kom till Malmö som ensamkommande flykting från Iran hösten 2015. I dag ska han ringa för att försöka få kontakt med de där hemma.

Sedan våren 2016 har du kunnat följa honom i en dokumentär reportageserie om hur hans nya liv här har utvecklat sig. Innan dess hade han och hans mamma och tre syskon flytt från Afghanistan där han föddes.

[Ringsignaler.]

– Vi får ringa igen.

Najib Javadi försöker ringa hem till familjen i Iran med hjälp av en app i telefonen men uppkopplingen är dålig och det är svårt att komma fram. Han hoppas få prata med sin mamma.

Jag hör att hon har det jobbigt och jag kan inte göra något.

– Jag ringer en eller två gånger i månaden. Det känns bra att prata med dem och höra hur de har det, men efter samtalet och vi lägger på blir jag ledsen för jag inte kan hjälpa dem.

[Signaler.]

Det är över två år sen Najibs mamma bestämde att han var tvungen att fly från Iran. På vägen blev Najib av med sin telefon och tappade under flera månader helt kontakten med de där hemma. Då var längtan som svårast.

– När jag så längtade jag mycket. Kände mig ensam. Kände ingen och kunde inte språket. Men nu är det lite lugnare i mitt hjärta.

[Någon svarar.]

– Hallå...

Lillebror har glömt honom

Det är Najibs 12 årige bror Mohammed som svarar. Han berättar att allt är bra och ropar på deras yngsta bror som sitter i ett rum intill.

– Han kommer inte, han tittar på film, min bror har glömt mig. Han har inget minne av mig.

Lillebror Hamid var bara 4 år när Najib lämnade Iran och på två och ett halvt år har han och resten av familjen inte kunnat ses utan bara höras på knaggliga telefonlinjer.

Mamma är inte hemma. Hon jobbar, så i dag kan de inte prata.

Deras samtal brukar handlar om vardagliga saker och hon låter alltid glad berättar Najib men han vet att hon döljer hur hon egentligen känner.

– Jag hör att hon har det jobbigt och jag kan inte göra något.

Men jobbigast av allt är att han helt tappat kontakten med sin stora syster. De var mycket nära varandra. 

– Hon vill inte alls prata med mig för att jag lämnade dem. Hon blev mycket ledsen och det känns väldigt jobbigt för mig. För vi var verkligen nära syskon och det var mycket svårt att skiljas åt.

Återförening omöjlig

Najib sitter tyst i soffan en stund och tittar på bilden av sin lillebror som han har som bakgrundsbild i telefonen. När han fick sitt permanenta uppehållstillstånd för lite över ett år sen fick han också veta att hans familj också hade rätt att komma till Sverige.

Först blev han överlycklig men ganska snart insåg han att det förmodligen aldrig kommer att hända.

– Ja de beslutade att de skulle kunna komma, men de behöver pass och det har de inte. När vi flydde från Afghanistan till Iran fick vi inte med oss någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".