En råtthona med sina ungar.
En råtthona med sina ungar. Foto: Michael Durham/TT
Ängelholm

Råttinvasion efter sju veckors väntan på sanering

Erika: Jag blev frustrerad och såg hur de bara blev fler
3:52 min

I sju veckor fick Erika vänta på att få hjälp med råttsanering när hon och hennes familj drabbades av råttor. Under de veckorna förökade de sig snabbt och problemen hann bli stora.

Erika som bor på en gård utanför Ängelholm menar att problemen inte hade behövt bli så stora om man satt in åtgärder i ett tidigt skede.

– Max en vecka ska man behöva vänta. I min värld måste det gå fortare att komma direkt istället för att dröja och sedan ha en invasion på hundratals råttor som det hinner att bli. Men Anticimex sa att de var hårt belastade. Först blev jag förbannad, därefter blev jag bara förtvivlad när jag såg hur de bara ökade i antal.
 
De senaste åren ha saneringar mot råttor ökat markant. Samtidigt har antalet råttor som visar resistens mot råttgift ökat. Därför har reglerna för hur råttgifter får användas skärpts. Det är inte längre tillåtet att som privatperson lägga ut råttgift.

Tyvärr så kan det ibland på grund av olika omständigheter dröja upp till fyra veckor.

Servicebolag som till exempel Anticimex i det här fallet måste göra återbesök inom två veckor när bekämpningsmedel används. Men återbesöken tar tid, vilket innebär att nya ärenden får dröja.

Men Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex menar att förändringen av reglerna var nödvändig. Han säger att det viktigaste är att i första hand jobba förebyggande, att man sätter in mekaniska åtgärder i andra hand, och att ta till bekämpningsmedel som sista åtgärd.

Han bekräftar att det ibland kan ta tid för dem att komma ut, men menar att det är ovanligt att det tar hela sju veckor innan de sätter in åtgärder.

– Det är tråkigt att det är väntetider på så akuta fall. Vi ska agera skyndsamt och ska inte förvärra någon skada. Men tyvärr så kan det ibland på grund av olika omständigheter dröja upp till fyra veckor, säger Håkan Kjellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".